Aktualności,  Kamienna Góra

Kulinarne dziedzictwo

KAMIENNA GÓRA. Muzeum włączyło się w organizację międzynarodowego, cyklicznego projektu kulturalnego i edukacyjnego, jakim są Europejskie Dni Dziedzictwa. Odbywają się one w całej Europie od 11 do 19 września. W tym roku hasłem przewodnim są „Smaki dziedzictwa”.

19 września o godz. 11.00 w Muzeum Tkactwa będzie można wysłuchać prelekcji Roberta Główczyka „Czekolada, daktyle, emulgator E-414 w książce kamiennogórskiego aptekarza z XVII wieku”. Będą to ciekawostki z książki aptekarskiej Christopha Vielheuera dotyczące czekolady, daktyli, pomarańczy oraz dodatków spożywczych. Wśród pionierskich definicji znajdują się opisy produktów dziś powszechnych. W starej niemieckiej księdze autorstwa kamiennogórzanina można również znaleźć polskie wątki dotyczące produktów i dodatków spożywczych. Na uczestników czeka również degustacja słodkiej przekąski i aromatycznego napoju na bazie karkonoskiego zioła! Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Link do strony wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1285169101931151

Informacje i wydarzeniu na stronie oficjalnej Dni Dziedzictwa: https://edd.nid.pl/wydarzenia/czekolada-daktyle-emulgator-e-414-w-ksiazce-kamiennogorskiego-aptekarza-z-xvii-w-prelekcja

Dodaj komentarz

Korzystając poniższego formularza możesz dodać komentarz.

− 1 = 1