Aktualności,  Kamienna Góra,  Regionalne

Kulinarne dziedzictwo w Muzeum Tkactwa

KAMIENNA GÓRA. Muzeum włączyło się w organizację międzynarodowego cyklicznego projektu kulturalnego i edukacyjnego, jakim są Europejskie Dni Dziedzictwa. Odbywają się one w całej Europie od 11 do 19 września.

W tym roku hasłem przewodnim są „Smaki dziedzictwa”. 19 września o godz. 11.00 w Muzeum Tkactwa będzie można wysłuchać prelekcji „Czekolada, daktyle, emulgator E-414 w książce kamiennogórskiego aptekarza z XVII wieku”. Będą to ciekawostki z książki aptekarskiej Christopha Vielheuera dotyczące czekolady, daktyli, pomarańczy oraz dodatków spożywczych. Wśród pionierskich definicji znajdują się opisy produktów dziś powszechnych. W starej niemieckiej księdze autorstwa kamiennogórzanina można również znaleźć polskie wątki dotyczące produktów i dodatków spożywczych. Na uczestników czeka również degustacja słodkiej przekąski i aromatycznego napoju na bazie karkonoskiego zioła!

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

link do strony wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/1285169101931151

Informacje i wydarzeniu na stronie oficjalnej Dni Dziedzictwa: https://edd.nid.pl/wydarzenia/czekolada-daktyle-emulgator-e-414-w-ksiazce-kamiennogorskiego-aptekarza-z-xvii-w-prelekcja

Dodaj komentarz

Korzystając poniższego formularza możesz dodać komentarz.

× 7 = 21